Methodological proposal for inventory management in a beverage company through the just-in–time method. a case study

Sugar supply

Authors

  • Richard Javier Vélez Rojas, RV
  • Giovanni Pérez Ortega, GP

DOI:

https://doi.org/10.18041/2382-3240/saber.2014v9n1.1987

Keywords:

Just in Time, Chain of Supply, Inventory, ERP, Security Stock

Abstract

This article presents a methodological proposal, which aims to improve inventory management in a beverages company, using sugar as the most important raw material in this case. Because of some problems found with the supply of the aforementioned raw material, 5 phases were developed in order to guarantee an optimum inventory management, the phases are stages that explain and show the necessary conditions to develop the method, they also explain which parts are involved and what is their function in each of the project headings, plus they describe formulas that help with planning, control and appropriate execution for the project.

Author Biographies

  • Richard Javier Vélez Rojas, RV

    Estudiante de Ingeniería Industrial de la Universidad Nacional de Colombia, sede Medellín. Correo electrónico: rjvelezr@unal.edu.co

  • Giovanni Pérez Ortega, GP

    Ingeniero administrador con Msc en Desarrollo. PhD (c) en Gerencia. Profesor de la Escuela de Ingeniería de la Organización de la Universidad Nacional de Colombia Sede Medellín. Correo electrónico: gperezo@unal.edu.co

References

1. Just in Time: El sistema de producción Justo a Tiempo. Arndt, Philipp . Murcia: s.n., 2005.
Seminario del Curso XXX. pág. 2.

2. Longenecker, Justin, Moore, Carlos y Palich, Leslie. Administración de pequeñas empresas. Mexico
D.F.: CENGAGE Learning, 2010.

3. Muller , Max. Fundamentos de administración de inventarios. Bogota: Norma, 2004.

4. Muñoz Negron , David. Administración de operaciones. Enfoque de administración de procesos de
negocios. Mexico D.F.: CENGAGE Learning, 2009.

5. EAFIT (David Fernando Bernal Rodriguez). Consultorio Contable. [En línea] [Citado el:
29 de Noviembre de 2013.]
http://www.eafit.edu.co/escuelas/administracion/consultorio-contable/Documents/Nota%20de%20clase%201
9%20 Justo%20a%20tiempo.pdf.

6. Escuela de Administración de Negocios. University of Texas. 2009, E.A.N, págs. 45-49.

7. Salazar Davila, Fernando. DIAGNOSTICO Y SCOR MODEL PARA LA GESTIÓN DE LA CADENA DE SUMINISTRO DE
LA EMPRESA MANGUERAS INDUSTRIALES. Santiago de Cali: UNIVERSIDAD AUTÓNOMA DE OCCIDENTE, 2009.

8. Chavez, Jorge y Torres, Rodolfo. Supply Chain Management (Gestión de la cadena de
suministro). Providencia (Chile): RIL Editores, 2012.

9. Chapman, Stephen. Planificación y control de la producción. Mexico D.F.: Pearson Educación,
2006.

10. Ballou, Ronald. Logística: administración de la cadena de suministro. Mexico D.F.: Pearson
educación, 2004.

Downloads

Published

2014-01-01

Issue

Section

Business, Logistics and Financial Management

How to Cite

Vélez Rojas, R. J., & Pérez Ortega, G. (2014). Methodological proposal for inventory management in a beverage company through the just-in–time method. a case study: Sugar supply. Saber, Ciencia Y Libertad, 9(1), 91-100. https://doi.org/10.18041/2382-3240/saber.2014v9n1.1987

Similar Articles

1-10 of 467

You may also start an advanced similarity search for this article.