The meal of the peoples and the agro-food system global

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18041/1794-7200/clj.2019.v16n2.6400

Keywords:

Agri-food system, , food, peasant communities, food sovereignty

Abstract

The capitalist system for many years has tried to violently supplant the agriculture exercised by the peoples of the world, while for ancestral communities food embodies a set of social practices that articulate the knowledge of the material with the symbolic, cultural and spiritual. the know-how together with the rhythms and times of nature itself. Methodologically, a review of the logic with which the hegemonic world agri-food system operates is presented, then the advantages of community food production are shown, which makes it possible to make a critical comparison of the forms of appropriation of the territory for the production of food. and contrast it with the deep connections of the communities with the spiritual and the cultural regarding food. It was found that the global agri-food system supports a regime of power and knowledge against life, while the food production of the peoples is concerned with protecting and defending life in the territories. It is concluded that the villages that produce food from the local must continue to organize themselves in social movements to fight against the hegemonic model of food production.

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Author Biographies

  • Wilson Sánchez Jiménez, Universidad Nacional Abierta y a Distancia, Palmira - Colombia

    Magíster en Filosofía, Universidad del Valle. Ingeniero Agrónomo, Universidad Nacional de Colombia. Docente Universidad Nacional Abierta y a Distancia UNAD, Palmira - Colombia.

  • Libia Esperanza Nieto Gómez, Universidad Nacional Abierta y a Distancia, Bogotá – Colombia

    Especialista en Recursos Hidráulicos, Ingeniera Agrícola. Universidad Nacional de

    Colombia. Docente Universidad Nacional Abierta y a Distancia - UNAD, Bogotá – Colombia

  • Martha Isabel Cabrera Otálora, Universidad Nacional Abierta y a Distancia, Palmira - Colombia

    Magister en Educación, Universidad de Manizales. Especialista en Pedagogía para el Desarrollo del Aprendizaje Autónomo, Universidad Nacional Abierta y a Distancia- UNAD Colombia. Licenciada en Filosofía, Universidad del Cauca. Docente Universidad Nacional Abierta y a Distancia -UNAD, Palmira - Colombia

  • Fernando Panesso Jiménez, Universidad de Nariño

    Magister en Economía Agrícola, Universidad Nacional de Colombia. Economista, Universidad de Nariño.

  • Reinaldo Giraldo Díaz, Universidad Nacional Abierta y a Distancia. Palmira – Colombia

    Doctor en Filosofía, Universidad de Antioquia, Colombia. Magíster en Filosofía, Universidad del Valle, Colombia. Ingeniero Agrónomo, Universidad Nacional de Colombia. Docente Universidad Nacional Abierta y a Distancia -UNAD, Palmira – Colombia.

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Published

2020-06-28

Issue

Section

Articles results of research processes

How to Cite

Sánchez Jiménez, W., Nieto Gómez, L. E., Cabrera Otálora, M. I., Panesso Jiménez, F., & Giraldo Díaz, R. (2020). The meal of the peoples and the agro-food system global. Criterio Libre Jurídico, 16(2), 6400. https://doi.org/10.18041/1794-7200/clj.2019.v16n2.6400

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