Honey bee analysis in Chile: a case study in the beekeeping sector
DOI:
https://doi.org/10.18041/1900-3803/entramado.2.8625Keywords:
Beekeeping, Apidae, Honey Chain, Natural Food, Honey Producers, Strategic GuidelinesAbstract
The purpose of this study is to analyze bee honey in Chile to propose strategic guidelines that allow contributing to the management of the Chilean beekeeping sector. For this, the methodology used is a case study, for which a survey of 84 consumers and 40 beekeepers of the Biobío Region in Chile is applied in 2021. The results of the study allow us to appreciate that 38% of beekeepers have been dedicated to honey production for more than 10 years and 50% indicate that they only learned about the field, the main difficulties faced being organization and time, health and nutrition. In addition, 42% of beekeepers indicate that climate change, plagues and droughts affected honey production between 0 and 20%. While 30% of consumers surveyed consider the prestige or reputation of the product as a priority. The relevance of the strategic guidelines to guide the development of the honey chain in Chile is concluded and its implementation is recommended for the strengthening of the beekeeping sector at a national and international level.
Downloads
References
AGUILERA-CASTRO, Adriana; ÁVILA-FAJARDO, Gloria; SOLANO-RODRÍGUEZ, Omar. Las TIC en la formulación estratégica de las pymes de Santiago de Cali - Colombia. En: Entramado. 2017. vol. 13, no. 1, p. 103. https://doi.org/10.18041/entramado.2017v13n1.25106
ALTON, Karina; RATNIEKS, Francisco. Can Beekeeping Improve Mental Wellbeing during Times of Crisis. En: Bee World. 2021. vol. 99, no. 2 p. 1. https://doi.org/10.1080/0005772X.2021.1988233
AMOAKO, Joyce; PICKARD, Robert. Beekeeping around the world. En: Bee World. 1999. vol. 80, no. 2. p. 100. https://doi.org/10.1080/0005772X.1999.11099433
ANDRADE, Glenda; NAVARRETE, Karen; SALMERÓN, Elsy. Diseño de un plan de mercadeo para incrementar la participación en el mercado de la empresa La Colmena en la ciudad de San Miguel, en el año de 2010. Licenciado(a) en administración de empresas. El Salvador, Centroamérica. Universidad de El Salvador, 2010. 20 p. https://ri.ues.edu.sv/id/eprint/16589/
BARRERA, Daniel. Apicultura chilena: Actualización de mercado y estadísticas sectoriales. Octubre de 2018. Oficina de Estudios y Políticas Agrarias (ODEPA). 2018. 13 p. https://www.odepa.gob.cl/publicaciones/apicultura-chilena-actualizacion-de-mercado-y-estadisticas-sectoriales-octubre-de-2018
BARRIOS, Carlos; MORALES, Yoel, CUGNATA, Noelia; DE PIANO, Fiorella; FUSELLI, Sandra; MAGGI, Matías; MELO, Hugo M; PRINCIPAL, Judith. La apicultura como estrategia de gestión ambiental en la cuenca del embalse Guaremal, municipio Peña, estado Yaracuy, Venezuela. En: Zootecnia Tropical. 2012. vol. 30, no. 3. p. 270. http://ve.scielo.org/scielo.php?pid=S0798-72692012000300006&script=sci_abstract
BELLO, Juan Carlos. Fortalecimiento del modelo agroecológico de pequeños agricultores de la comuna de San Nicolás, Región del Biobío, Chile. Memoria para optar al título de Ingeniero Agrónomo. Biblioteca UdeC Repositorio. Universidad de Concepción, Facultad de Agronomía, Chillán. 2018. 253 p. http://repositorio.udec.cl/jspui/handle/11594/7995
BERRECIL, Javier; HERNÁNDEZ, Francisco. Apicultura: su contribución al ingreso de los hogares rurales del sur de yucatán. En: Scielo. 2020. vol. 15, no. 2. p.3. http://www.scielo.org.mx/pdf/peni/v15n2/1870-5766-peni-15-02-9.pdf
BROWN, Marca; PAXTON, Roberto. The conservation of bees: A global perspective. En: Apidologie. 2009. vol. 40, no. 3. p 1. https://doi.org/10.1051/apido/2009019
CARBONELL, Claudia; CORTÉS, Maruja; BOZA, Sofia; DINAMARCA, Plutarco; ESPINOZA, Mauricio. Informe Final Estudio Estratégico de la Cadena Apícola de Chile. Oficina de Estudios y Políticas Agrarias (ODEPA). 2015. p. 31. https://www.odepa.gob.cl/wp-content/uploads/2018/04/estudioCadenaApicola.pdf
CARRERE, Michelle y LATAM, Mongabay. Las abejas en Chile están en serio peligro y es culpa de sus habitantes. Radio Bío Bío Comunicaciones, Chile (Biobiochile.cl). 2021. https://www.biobiochile.cl/especial/aqui-tierra/noticias/2021/05/20/dia-mundial-de-las-abejas-cientificos-destacan-la-urgencia-de-transitar-hacia-la-agroecologia.shtml
CEVALLOS, Marcos; URDANETA, Fátima y JAIMES, Edgar. Desarrollo de sistemas de producción agroecológica: Dimensiones e indicadores para su estudio. En: Revista de Ciencias Sociales. 2019. vol. 15, no. 3. p. 172-185.https://www.redalyc.org/jatsRepo/280/28060161012/html/index.html
CHAN, José; CAAMAL, Ignacio; PAT, Verna; MARTÍNEZ, David; PÉREZ. Alberto. Caracterización Social y Económica de la Producción de Miel de Abeja en el Norte del Estado de Campeche, México. En: Textual: análisis del medio rural latinoamericano. 2018. no. 72. p. 104. https://doi.org/10.5154/r.textual.2017.72.007
COMISIÓN DE AGRICULTURA. CHILE. Sesión 36ª ordinaria, Boletín N°9.479-01. Proyecto de ley, iniciado en moción del Honorable Senador señor Letelier, que regula la actividad apícola. Diario Constitucional, Chile. 2014. 5 p. https://www.diarioconstitucional.cl/wp-content/uploads/2021/02/boletin-Boletin-No9479-01-abejas.pdf
CONTRERAS-ESCAREÑOA, Francisca; PÉREZ, Beatriz; ECHAZARRETA, Carlos; CAVAZOS, Judith; MACÍAS-MACÍAS, José y TAPIA-GONZÁLEZ, José. Características y situación actual de la apicultura en las regiones Sur y Sureste de Jalisco, México. En: Revista mexicana de ciencias pecuarias. 2013. vol. 4, no. 3. p. 387-398. http://www.scielo.org.mx/pdf/rmcp/v4n3/v4n3a9.pdf
CRESPO, Cristina. ¿Qué pasaría si desaparecen las abejas? National Geographic, Medio Ambiente. 2019. https://www.nationalgeographic.es/medio-ambiente/2019/05/quepasaria-si-desaparecen-las-abejas
CUEVAS, Misael; RUIZ, Camilo; PAVEZ, Paula; LOBOS, Iris; ACEVEDO, Carol; CURRIÁN, Maribel; SILVA, Mariela y DOLAREA, José Luis. Apicultura en el Territorio Patagonia Verde, Región de Los Lagos. Centro Regional de Investigaciones INIA Remehue, Instituto de Investigaciones Agropecuarias y Ministerio de Agricultura. Osorno: Iris Lobos; Paula Pavez, 2021. p. 146. https://bibliotecadigital.ciren.cl/handle/20.500.13082/32953
DE LA HOZ, Deimer; JIMÉNEZ, José; ROSANÍA, Stefanny; VÁSQUEZ, Mirith; ÁLVAREZ, Lidice. Revisión sistemática de las causas y tratamientos para las grietas en los pezones durante la lactancia materna. En: Entramado. 2019. vol. 15, no. 2. p. 218-228. https://doi.org/10.18041/1900-3803/entramado.2.5739
DIVISIÓN DE PROTECCION PECUARIA. Servicio Agrícola y Ganadero – SAG. Boletín apícola Número 5. 2020. p. 1-6. http://www.sag.cl/sites/default/files/boletin_apicola_traza_5my-2020.pdf
DIVISIÓN DE PROTECCION PECUARIA. Servicio Agrícola y Ganadero - SAG. Boletín Apícola Número 6. 2021. p. 1-9. https://www.sag.gob.cl/sites/default/files/boletin_apicola_no6_version_corregida_08-21.pdf
Organización de Las Naciones Unidas Para La Alimentación y La Agricultura - ONUAA. MIEL. https://www.fao.org/publications/card/es/c/CA4657ES/
FORMATO, Giovanni; SMULDERS, Frans. Risk management in primary apicultural production. Part 1: bee health and disease prevention and associated best practices. In: Veterinary Quarterly. 2011. vol. 31, no. 1. p. 29. 10.1080/01652176.2011.565913
GAJARDO, Martina; MUÑOZ, Ariel; BARICHIVICH, Jonathan; KLOCK-BARRÍA, Karin; GAYO, Eugenia; E FONTÚRBEL, Francisco; OLEA, Matías; M LUCAS, Christine y VEAS, Camilo. Declining honey production and beekeeper adaptation to climate change in Chile. En: Progress in Physical Geography: Earth and Environment. 2022. https://doi.org/10.1177/03091333221093757
GARCÍA-CHAVIANO María; ARMENTEROS-RODRÍGUEZ, Esther; ESCOBAR-ÁLVAREZ, María; GARCÍA-CHAVIANO, Jorge; MÉNDEZ-MARTÍNEZ, Jesús; RAMOS-CASTRO, Guillermo. Composición química de la miel de abeja y su relación con los beneficios a la salud. En: Revista Médica Electrónica. 2002. vol 44. no 1. p 157. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1684-18242022000100155&lng=es&tlng=es.
GONZÁLEZ, José; RODRÍGUEZ Miryam; MORENO, Luis. Caracterización de la gestión estratégica de las grandes empresas del Valle de Sugamuxi del departamento de Boyocá, Colombia. En: Entramado. 2014. vol. 10, no. 1. p. 107. https://revistas.unilibre.edu.co/index.php/entramado/article/view/3483
GONZÁLEZ, Paco. Actividad Apícola en Chile. Biblioteca del Congreso Nacional de Chile, Departamento de Estudios, Extensión y Publicaciones. 2017. https://obtienearchivo.bcn.cl/obtienearchivo?id=repositorio/10221/24042/2/Actividad_Ap%C3%ADcola_en_Chile.pdf
GUERRERO ROJAS, José. Impacto Ambiental de la Pandemia de la Covid-19: ¿Dónde Estamos? 2021. In: Innova Biology Sciences, 2021. vol. 1, no.1, p. 8. http://innovabiologysciences.org/index.php/IBS/article/view/2
GUILLÉN, Lucía. Aplicación de la técnica NIRS para la autentificación de mieles adulteradas. Trabajos fin de grado Química Analítica. Departamento de Química Analítica. Universidad de Cádiz. 2017. 45 p. https://rodin.uca.es/bitstream/handle/10498/20573/Luc%C3%ADa%20Guill%C3%A9n%20Cueto_TFG_pdf.pdf?sequence=1
HINOPE, Carlos. Evaluación de impuestos económicos y sociales de políticas públicas en la cadena agroindustrial de miel de abeja período 2015-2019. Economía con Mención en Economía Internacional y Gestión de Comercio Exterior. Universidad de Guayaquil. Facultad de Ciencias Económicas. 2020. 74 p. http://repositorio.ug.edu.ec/handle/redug/54781
ITURRA, Celia. Apicultura Chilena: principales cifras y desafíos futuros. Oficina de Estudios y Políticas Agrarias – ODEPA. MINISTERIO DE AGRICULTURA. 2021. 8 p. https://www.odepa.gob.cl/publicaciones/articulos/apicultura-chilena-principales-cifras-y-desafios-futuros
JIMÉNEZ, César. #Chiledespertó: causas del estallido social en Chile. En: Revista Mexicana de Sociología. vol. 82, no. 4. p. 949. 2020. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0188-25032020000400008 ttps://doi.org/10.22201/iis.01882503p.2020.4.59213
KEVAN, Pedro; EISIKOWITCH, Dan; KINUTHIA, Wanja; MARTÍN, Pedro; MUSSEN, Ce; PARTAP, Uma; TAYLOR, OR; THOMAS, Vernon; THORP, RW; VERGARA, Carlos; INVIERNO, Kimberly. High quality bee products are important to agriculture: why, and what needs to be done. In: Journal of Apicultural Research. 2007. vol. 47. p. 59-64. https://doi-org.ezproxy.ubiobio.cl/10.1080/00218839.2007.11101368
MAGUIÑA, Ciro; GASTELO, Rosy; TEQUEN, Arly. El nuevo Coronavirus y la pandemia del Covid-19. In: Rev Med Hered. vol. 31, p. 125. 2020. http://dx.doi.org/10.20453/rmh.v31i2.3776
MARTIN-CULMA, Nazly; ARENAS- SUÁREZ, Enrique. Daño colateral en abejas por la exposición a pesticidas de uso agrícola. En: Entramado. 2018. vol. 14, no. 1, p. 233. https://doi.org/10.18041/entramado.2018v14n1.27113
MEDINA, Sergio. El efecto del cambio climático en las abejas: consecuencias que amenazan la seguridad alimentaria. En: HIGUERA-CIAPARA, Inocencio. Hacia dónde va la Ciencia en México: Ecosistemas, Plagas y Cambio Climático. Primera Edicion. Printed in Mexico, 2015. 99 p. https://www.ccciencias.mx/libroshdvcm/15.pdf
MOLAN, Pedro. The Antibacterial Activity of Honey. En: Bee World. 1992. vol. 73, no. 1. p. 5-28. https://doi.org/10.1080/0005772X.1992.11099109
MONTALVA, José; RUZ, Luisa. Actualización De La Lista Sistemática De Las Abejas Chilenas (Hymenoptera: Apoidea). En: Revista Chilena De Entomología. 2010. vol. 35. p. 47. https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/32934906/Chile_2010_Montalva-with-cover-page-v2.pdf?Expires=1655295712&Signature=EMjNtpKaZe19DuT6dwkZa-uwV~2DqTZXnIrgutc60BW6Hl4lsug2XeJO5tbTTu8YUIlyUwc525rw6v149ay5cayjQskoOK1xtq1uBWeMd4hQFm1v2mTUAsgAouskiuHqnIzjDwUFA7uPN6DDYMgbpHZOSi8ejeMwVi-~IiXNu3sQGiMmkoRalgVHoXeXAd-TxkKxmv5F9iB03zTIAXdc4Wpv10w4ZS0E7H3AGjcBkoojBa8zqeUQTSOrzRuqlRzLa0rk8Cejam8MHF5NcJfOkPopN3v1ZNkN6OSTR-EJWW8LXGyHOZR7ILCpKCJhmKxPsoh8-QK-MTNAoybSLz5KaQ__&Key-Pair-Id=APKAJLOHF5GGSLRBV4ZA
MONTENEGRO, Gloria. Manual Apícola. Instituto de Desarrollo Agropecuario. Chile. 2016. 19 p. https://bibliotecadigital.ciren.cl/bitstream/handle/20.500.13082/33308/INDAP_2016_Manual_Apicola_%20Indap_UC.pdf?sequence=1
OBESO, José; HERRERA, José. Polinizadores y cambio climático. En: Ecosistemas. 2018. vol. 27, no. 2. p. 53. https://doi.org/10.7818/ECOS.1371
Organización de Las Naciones Unidas - ONU. Día Mundial de las Abejas 20 de mayo: Dependemos de la supervivencia de las abejas. 2017. https://www.un.org/es/observances/bee-day
Organización de Las Naciones Unidas Para La Alimentación y La Agricultura - ONUAA. Acción mundial de la FAO sobre servicios de polinización para una agricultura sostenible: La polinización y los medios de vida humanos. 2021. https://www.fao.org/pollination/background/es/
PESTAÑAS, Orlando. La miel, un dulce negocio con un amargo futuro. Centro de Investigación y Promoción del Campesinado – CIPCA. 2022. p.1 https://cipca.org.bo/analisis-y-opinion/cipca-notas/la-miel-un-dulce-negocio-con-un-amargo-futuro
REYMUNDO, José; CAAMAL, Ignacio; VERNA, Gricel; MARTÍNEZ, David; PÉREZ, Alberto. Caracterización social y económica de la producción de miel de abeja en el norte del Estado de Campeche, México. En: Scielo. 2018. vol. 72. p. 104. https://doi.org/10.5154/r.textual.2017.72.007
RICO, Carmen y CÁCERES, Jorge. Adulteración de Miel: Estado Actual y nuevas técnicas de Análisis. En: Facultad de Ciencias Químicas Universidad Complutense de Madrid, 2017. https://apiscam.org/blog/wp-content/uploads/2017/10/Adulteraci%C3%B3n-de-la-Miel-Estado-Actual-y-Nuevas-T%C3%A9cnicas-de-An%C3%A1lisis-16-05-17.pdf
RINCÓN, Daniel; TÉLLEZ, Gonzalo. Problemas sociales y políticos en el eslabón primario del sector apícola colombiano. En: Ciencia Política. 2019. vol. 14, no. 28. p. 233. https://doi.org/10.15446/cp.v14n28.80649
RODRÍGUEZ, José Luis. La miel. Composición mineral y separación de las fracciones proteicas. Trabajo de Grado de Doctor. Santiago. Facultad de Farmacia de la Universidad de Santiago. 1989. 23-24 p. http://hdl.handle.net/10347/18136
SCHENCKE, Carolina; VÁSQUEZ, Bélgica; SANDOVAL, Cristian y DEL SOL, Mariano. El rol de la miel en los procesos morfofisiológicos de reparación de heridas. In: Int. J. Morphol. 2016. vol. 34, no. 1. p. 385-395. http://dx.doi.org/10.4067/S0717-95022016000100056
SILVA, Luz; RESTREPO, Sebastián. Flora apícola: Determinación de la oferta floral apícola como mecanismo para optimizar producción, diferenciar productos de la colmena y mejorar la competitividad. Instituto de Investigación de Recursos Biológicos Alexander von Humboldt. Bogotá: Brigitte LG Baptiste,2012. p. 19-20. https://cupdf.com/document/flora-apcola-humboldt.html?page=1
Trade Map. Lista de los mercados importadores para un producto exportado por Chile en 2020 - Producto: 0409 Miel natural. International Trade Centre. 2021. https://www.trademap.org/Country_SelProductCountry.aspx?nvpm=3%7C152%7C%7C%7C%7C0409%7C%7C%7C4%7C1%7C1%7C2%7C1%7C1%7C2%7C1%7C1%7C1
ULLOA, José Armando; MONDRAGÓN, Pedro; RODRÍGUEZ, Rogelio; RESÉNDIZ, Juan; ROSAS, Petra. La miel de abeja y su importancia. En: Revista Fuente. 2010. vol. 2, no. 4. p. 12. http://fuente.uan.edu.mx/publicaciones/01-04/2.pdf
VANBERGEN, Adam. Threats to an ecosystem service: Pressures on pollinators. In: Frontiers in Ecology and the Environment. 2013. vol. 11, no. 5, p. 251–259. https://doi.org/10.1890/120126
VIT, Patricia. Productos de la colmena recolectados y procesados por las abejas: Miel, polen y propóleos. En: Revista Del Instituto Nacional de Higiene Rafael Rangel. 2004. vol. 35, no. 2. p. 32–39. http://ve.scielo.org/scielo.php?pid=S0798-04772004000200006&script=sci_arttext
WILLIAMS, Trevor. Ecosistemas, plagas y vectores en un mundo más extremo. HIGUERA-CIAPARA, Inocencio. En: Hacia dónde va la Ciencia en México: Ecosistemas, Plagas y Cambio Climático. Primera Edición. Printed in Mexico, 2015. 51 p. https://www.ccciencias.mx/libroshdvcm/15.pdf
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Entramado

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.