Computational analysis of agroclimatic behavior in the production of beans (Phaseolus vulgaris) generated in the Sibundoy city-Putumayo.
DOI:
https://doi.org/10.18041/1909-2458/ingeniare.33.9728Keywords:
Agroclimatic, sunshine, Cropwat®, precipitation, temperatureAbstract
Crop productivity is directed by complex agroclimatic interactions, in this aspect, productive success not only depends on the intensity of climatic stimuli but also on the temporal sequence of these during the crop life cycle, among them very important parameters interfere such as; the temperature, solar radiation and water in the soil, these are the three main meteorological factors that regulate the processes in plants. The objective of the research was to determine the effects of the climatic variables (temperature, precipitation and solar brightness) in the bean crop (Phaseolus vulgaris) of the city of Sibundoy, from an agroclimatic study. The evaluation of the variables that affects the bean crop was made from the Cropwat® simulation model. It was found that in 2008 and 2011 there were no significant changes in the evaluated variables, compared to 2014, where from then on the climatic conditions are affected in a relative way the bean crops, which means that their yield and production is being reduced. It can be concluded that there is a remarkable relationship between the climate and agricultural productivity, due to the increase in high temperatures, heavy rainfall and the intermittence of climatic phenomena; therefore, agroclimatic studies through computational analysis estimates allow inducing the search for the implementation of new adaptability alternatives in the face of climate change.
Downloads
References
A. D. Chukalla , M .S. Krol, A. Y. Hoekstra, “Green and blue water footprint reduction in irrigated agriculture: effect of irrigation techniques, irrigation strategies and mulching”, Hydrol Earth Syst Sci, vol 19, no 12, pp. 4877-4891, 2015. doi:10.5194/hess-19-4877-2015.
A. M. Peñaloza-Sánchez, A. Bustamante-González, S. Vargas-López, J. L. Jaramillo-Villanueva, A. Quevedo-Nolasco,“Water footprint of onion (Alliun cepa L.) and husk tomato (Physalis ixocarpa Brot.) crops in the region of Atlixco, Puebla, Mexico”, Tecnología y Ciencias del Agua, vol. 11, no 5, pp.1-29, 2020. doi:10.24850/J-TYCA-2020-05-01.
A. Arifjanov, T. Apakhodjaeva, S. Akmalov, “Calculation of losses for transpiration in water reservoirs with using new computer technologies”. In: International Conference on Information Science and Communications Technologies: Applications, Trends and Opportunities, ICISCT 2019, 2019. doi:10.1109/ICISCT47635.2019.9011883.
A. A. S. Guerra, P. A. A. Mena, M. M. E. Burbano, M M. F. Burbano, P. L. M. Pardo, “Estudio del manejo, clasificación y recolección de fitosanitarios en el cultivo de fríjol (Phaseolus vulgaris) en Sibundoy, Putumayo (Colombia)”, Revista de Investigación Agraria y Ambiental, vol 12, no (1), pp. 133-152, 2021.
Corpoamazonia. “Producción Limpia y buenas prácticas ambientales aplicadas al cultivo de fríjol en el Valle de Sibundoy, Putumayo”. Mocoa, 2007.
DANE, “Censo Nacional de Población y Vivienda 2018”. Bogotá. Bogotá D.C,2020.
A. M. Toro-Trujillo, R. Arteaga-Ramírez, M. A. Vázquez-Peña, L. A. Ibáñez-Castillo LA, “Requerimientos de riego y predicción del rendimiento en el cultivo de banano mediante un modelo de simulación en el Urabá antioqueño, Colombia”. Tecnología y Ciencias del Agua, vol. 7, no 6, pp.105-122, 2016.
R.R. Arteaga, M. V. Ángeles, P. M. A. Vázquez, “Programa CROPWAT para planeación y manejo del recurso hídrico”, Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, vol 2, no 2, pp.179-195, 2011.
J. Castro, J. E. A. Martínez, “Formulación del Plan de Gestión Ambiental para el municipio de Sibundoy, Putumayo. Tomo l”. Universidad Tecnológica de Pereira, Facultad de Ciencias Ambientales, San Juan de Pasto, Colombia, 2008.
U. Surendran, C. M. Sushanth, E. J. Joseph, N. Al-Ansari, Z. M. Yaseen (2019) “FAO CROPWAT model-based irrigation requirements for coconut to improve crop and water productivity in Kerala, India”, Sustainability, vol 11, no 18, pp. 5132.
E. J A. Escalante, E. L. H. Escalante, G. M. T. Rodríguez, “Producción de fríjol, en dos épocas de siembra: su relación con la evapotranspiración, unidades calor y radiación solar en clima cálido”, Terra Latinoamericana, vol 19, no 4, pp. 309-315, 2001.
J. Doorenbos, A.H. Kassam. “Efectos del agua sobre el rendimiento en los cultivos. Estudios de riego y drenaje. FAO Boletín 33 Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación. Roma, Italia, p. 212, 1980.
K. E. Saxton, W. J. Rawls, J. S. Romberger, R. I Papendick “Estimating generalized soil-water characteristics from texture” Soil Science Society of America Journal, vol 50, no 4, pp. 1031-1036, 1986. doi:10.2136/sssaj1986.03615995005000040039x.
J. Reyes-Matamoros, D. Martínez-Moreno, R. Rueda-Luna, T. Rodríguez-Ramírez “Efecto del estrés hídrico en plantas de fríjol (Phaseolus vulgaris L.) en condiciones de invernadero”, Revista Iberoamericana de Ciencias, vol 1, no 2, pp. 191-203, 2014.
O. González-Cueto, B. Abreu-Ceballo, M. Herrera-Suárez, E. López-Bravo “Water Use for Bean Irrigation on Eutric Cambisol Soils”, Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias, vol 26, pp. 71-77, 2017.
BID “Intervenciones y Tecnologías Ambientalmente Racionales (TAR) para la adaptación al cambio climático del sector agropecuario de América Latina y El Caribe”, 2019.
E. Katungi, C. Larochelle, J. Mugabo, R. Buruchara, “Climbing bean as a solution to increase productivity in land-constrained environments: Evidence from Rwanda”. Outlook on Agriculture vol 48, no 1, pp. 28-36, 2018. doi:10.1177/0030727018813698.
L. J. A. Cleves, C. J. Toro, B. L. F. Martínez BLF “Los balances hídricos agrícolas en modelos de simulación agroclimáticos. Una revisión analítica”, Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, vol 10, no 1, pp.149-163, 2016.
C. Barrios-Pérez, P. Álvarez-Toro, “Caracterización agroambiental de sistemas de producción de maíz y frijol en Colombia”, CCAFS Working Paper no. 184. Copenhagen, Denmark: CGIAR Research Program on Climate Change, Agriculture and Food Security (CCAFS), 2016.
S. J. J. Cabrera, A. O. Díaz “Estudio de factibilidad para el montaje de una planta procesadora de residuos de cosecha de fríjol para la elaboración de tableros aglomerados en el municipio de Sibundoy, Putumayo”, tesis de pregrado, Universidad de Nariño, San Juan de Pasto, 2011.
M. Sarkar, S. Datta, S. Kundagrami, “Global climate change and mung bean production: A roadmap towards future sustainable agriculture”, Sustaining Future Food Security in Changing Environments. Pp. 99-119, 2017.
A. Lozano-Povis, C. E. Álvarez-Montalván, N. Moggiano, “El cambio climático en los andes y su impacto en la agricultura: una revisión sistemática”, Scientia Agropecuaria, vol 12, pp.101-108, 2021.
C. W. Loaiza, T. A. Reyes, Y. E. Carvajal, “Aplicación del índice de sostenibilidad del recurso hídrico en la agricultura (ISRHA) para definir estrategias tecnológicas sostenibles en la microcuenca Centella”, Ingeniería y Desarrollo, vol 30, pp. 160-181, 2012.
M. E. Morales-Santos, C. B. Peña-Valdivia, A. García-Esteva, G. Aguilar-Benítez, J. Kohashi-Shibata, “Características físicas y de germinación en semillas y plántulas de fríjol (Phaseolus vulgaris L.) silvestre, domesticado y su progenie”, Agrociencia, vol 51, pp. 43-62, 2017.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Ingeniare

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.