Ergonomic risk in indigenous women of three communities of Vaupés in the scraping of cassava for the traditional manufacture of fariña
DOI:
https://doi.org/10.18041/2322-634X/rcso.1.2024.11101Keywords:
fariña, grated cassava, risk, ergonomic risk, women, indigenous, indigenous womenAbstract
Background: Fariña is a typical food of Vaupés traditionally manufactured by indigenous women through a process that links 6 phases: planting, harvesting, transport, grating, drying, and roasting. This food is a basic input in the diet of the indigenous peoples, so its production is designed for self-consumption; however, nowadays, this product is easily marketed, which generates an increase in its production in the territory.
Objective: To determine the level of ergonomic risk to which Indigenous women's health is exposed during the cassava grating phase for the traditional manufacture of fariña.
Methods: The research design associates a quantitative approach methodology in which the JSI method was used with data from three Indigenous women, 38, 42, and 47 years of age, inhabitants of the communities of Cubay, Cerrito Verde, and Ceima Cachivera in Vaupés, who produce fariña for family consumption. The instruments used were field observation and unstructured interviews.
Result: It was possible to determine a high risk to women's health during the shredding of cassava that could eventually lead to the development of musculoskeletal disorders, making it possible to infer that it is inappropriate to increase the traditional production of fariña for commercial purposes.
Downloads
References
Mendoza HD, Rodríguez UO, Mendoza RC, Mendoza RE, Gómez A, Kutdo L, et al. Moniya ringo mujer de abundancia y reproducción Estudio de caso de la chagra de la Gente de Centro,
Resguardo Indígena de Monochoa. Bogotá, D.C.: Instituto Amazónico de Investigaciones Científicas “SINCHI”; 2017. Disponible en: https://sinchi.org.co/files/publicaciones/publicaciones/pdf/moniya%20baja.pdf
Ministerio de Cultura. La tierra de la abundancia las cocinas tradicionales indígenas del sur del departamento del Amazonas. Bogota: Ministerio de Cultura 2015. Disponible en: https://patrimonio.mincultura.gov.co/SiteAssets/Paginas/Publicaciones-biblioteca-cocinas/Libro%20AMAZONAS%20PDF.pdf
PROCOLOMBIA. Vaupés. PROCOLOMBIA; 2024. Citado el 21 de abril de 2024. Disponible en: https://colombia.travel/es/vaupes
Hernández SR, Fernández CC, Baptista LP. Metodología de la investigación. Bogota: McGraw-Hill; 1991. Disponible en: https://www.uv.mx/personal/cbustamante/files/2011/06/Metodologia-de-la-Investigaci%C3%83%C2%B3n_Sampieri.pdf
Ergonautas. Job Strain Index Evaluación de la repetitividad de movimientos. Universitat Politecnica de Valencia; 2015. Citado el 29 de abril de 2024. Disponible en: https://www.ergonautas.upv.es/metodos/jsi/jsi-ayuda.php
DANE. 3.4 Población por grupos étnicos. Atlas estadístico Tomo I Demográfico. DANE; 2005. Disponible en: https://geoportal.dane.gov.co/servicios/atlas-estadistico/src/Tomo_I_Demografico/3.4.-poblaci%C3%B3n-por-grupos-%C3%A9tnicos.html
Montoya ANL. Dinámica Socioeconómica en territorios indígenas del nororiente amazónico colombiano, Mitú Vaupés. Opinión Pública. 2022; (17): 58-71. doi: 10.52143/2711-0281.788
Congreso de Colombia. Ley 2160 Por medio de la cual se modifica la Ley 80 de 1993 y la Ley 1150 de 2007. Bogota: Congreso de Colombia; 2021. Disponible en: https://scj.gov.co/sites/default/files/marco-legal/Ley 2160 de 2021.pdf
Ministerio de Trabajo. Decreto 1072 Por medio del cual se expide el Decreto único reglamentario del sector trabajo. Bogota: Ministerio de Trabajo; 2015. Disponible en: https://www.mintrabajo.gov.co/documents/20147/0/DUR+Sector+Trabajo+Actualizado+a+15+de+abril++de+2016.pdf/a32b1dcf-7a4e-8a37-ac16-c121928719c8
Fundación Corazón Verde. Donde la biodiversidad se encuentra con la gastronomía. Bogota: Fundación Corazón Verde; 2024. Disponible en: https://fundacioncorazonverde.org/alimentarte/alimentarte-biodiverso/
Millán TRA. Para comprender el concepto de cultura. Revista UNAP Educación y Desarrollo. 2000; 1(1): https://es.scribd.com/doc/177237006/39252283-Austin-Millan-Tomas-Para-Comp-Render-El-Concepto-de-Cultura
Arévalo JM. La tradición, el patrimonio y la identidad. Revista de estudios extremeños. 2004; 60(3): 925-956
Arenales JV. El Índice de Pobreza Multidimensional del Dane cayó a 12,9% durante el año pasado. La Republica; 2023. Disponible en: https://www.larepublica.co/economia/indice-de-pobreza-multidimensional-de-2022-cayo-a-12-9-3620888
Gutierrez J. Uso medicinal de las plantas Comunidad Ceima Cachivera; Mitú, Vaupés. Centro Agropecuario y de Servicios Ambientales Jirijirimo SENA, Regional Vaupés; 2012. https://repositorio.sena.edu.co/handle/11404/2605
Departamento del Vaupés. Caso de éxito, La asociación de mujeres trabajadoras de la libertad producen fariña de calidad para comercializarla. Departamento del Vaupés; 2023. Disponible en: https://www.vaupes.gov.co/noticias/caso-de-exito-la-asociacion-de-mujeres-trabajadoras.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Revista Colombiana de Salud Ocupacional

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.