Gestión ambiental en pequeñas y medianas empresas del sector turismo de la ciudad de cartagena. Caso hoteles

Authors

  • Carlos Ramírez Molinares Universidad Libre
  • Andrea Carolina Ochoa Ortega Universidad de Cartagena

Keywords:

Small hotels, environmental management, competitiveness, pollution, tourism

Abstract

In this article, the importance, benefits and practices of environmental management that can be implemented in small and medium-sized companies, for the case of the tourism sector, specifically, hotels. Currently, environmental management is configured as a variable that generates competitive advantage, as organizations make their processes more efficient, reduce costs, avoid sanctions and constitute a corporate image responsible to the environment and society, achieving greater acceptance in the market and a better relationship with customers and the community. In this sense, it is preponderant that these practices are implemented in small and medium enterprises, being these the organizations with the worst behavior in this field, for the case in the small and medium hotels of the city of Cartagena, given their representativeness within of the business sector and the local economy. The work is supported in a literature review in open access and private databases using descriptors such as: “environmental management” and “SMEs”, from which it was possible to establish the benefits and environmental management practices that can be applied. associate with this type of companies.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aguilera, M., Bernal, C. & Quintero, P. (Noviembre de 2006). Documentos de trabajo sobre la economia regional. Turismo y desarrollo en el Caribe Colombiano . Cartagena de Indias.

ANDI. (2016). Colombia: Balance 2016 y Perspectivas 2017. Bogotá, Colombia: Asociación de Industriales de Colombia - ANDI.

Área metropolitana del Valle de Aburrá. (Marzo de 2005). Manual de buenas prácticas ambientales para los hoteles y restaurantes . Programa Producción más limpia. Área metropolitana del Valle de Aburrá.

Brida, J., Monterubbianesi, P. & Aguirre, S. (2011). Impactos del turismo sobre el crecimiento económico y el desarrollo. El caso de los principales destinos turísticos de Colombia. BSI. (2015). ISO 14001 Documento Técnico. Antecedentes y actualización de la revisión 2015. Inglaterra: British Standards Institution Group.

Carbal, A., Bustillo, M. & Rosales, C. (2016). Responsabilidad Social y Estrategia organizacional en grandes empresas industriales de la ciudad de Cartagena. Saber, Ciencia y Libertad Vol. 11 No. 1, 105-114.

Carbal, A., Ramírez, C. & Vergara, J. (2012). Analisis de la responsabilidad social empresarial en pequeños

hoteles del centro historico de la ciudad de Cartagena. SABER, CIENCIA Y Libertad, 95-108. Castañeda, D. & Valencia, O. (2013). La gestión ambiental en los hoteles: Dann Carlton, San Fernando Plaza, Hotel GHL Confort San Diego y Hotel Mediterráneo en la ciudad de Medellín. Medellín, Colombia: Universidad de Medellín.

Comisión regional de competitividad de Cartagena y Bolívar. (2010). Plan regional de competitividad Cartagena y Bolivar.

Corpoturismo. (2015). Retos y realidades: El sectori turistico en Cartagena de Indias. Cartagena de Indias: Corporación Turismo Cartagena de Indias.

Fundación Biodiversidad. (2003). Buenas practicas ambientales en el sector hotelero (2000-2006). Fondo Social Europeo. Fundación Biodiversidad. .

Gómez, M. (2009). Tensiones, posibilidades y riesgos de la contabilidad medioambiental empresarial. (Una síntesis de su evolución). Contaduría Universidad de Antioquia Vol. 54, 55-78.

Gorczevski, C., & Sánchez, A. (2009). Los nuevos retos de la sostenibilidad y la protección ambiental: reflexiones desde las dos orillas. ArCiBel Editores.

ICONTEC. (05 de Noviembre de 2014). Norma Técnica Sectorial Colombiana NTS-TS 002. Establecimientos de alojamiento y hospedaje - Requisitos de sostenibilidad. Colombia: Instituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación - ICONTEC. Universidad del Externado de Colombia.

Muriel, R. (Enero de 2016). Gestion ambiental . Medellin , Colombia .

Naredo, J. (2004). La economía en evolución: invento y configuración de la economía en los siglos XVIII y XIX y consecuencias actuales. Manuscrits 22, 83-117.

Ortiz, A., Izquierdo, H. & Rodríguez, C. (3 de Mazro de 2013). Gestion ambiental en pymes industriales. Caracas, Venezuela: Interciencia, vol. 38, pp. 179-185.

Perera, A., González, I., & Jimenez, M. (2007). Estandares de calidad medioambiental en los establecimientos hoteleros. Un analisis preliminar comparativo. Cartagena-España.

Raufflett, E. (2010). Responsabilidad corporativa y desarrollo sostenible: una perspectiva histórica y conceptual. Cuadernos de Administración No. 43. Universidad del Valle, 23-32.

Restrepo, R. (2009). Responsabilidad Social: Nueva teoría - Nuevas prácticas. Bogotá D.C., Colombia: Instituto Colombiano de Normas Técnicas Y Certificación - ICONTEC.

Rey, C. (2008). Sistemas de Gestión Ambiental. Norma ISO 14001 y Reglamento EMAS. Master en Ingeniería y Gestión Medioambiental. Escuela de Negocios EOI .

Rodríguez, M., & Hoof, B. (Diciembre de 2004). Para que la PYME sea más competitiva se requiere una gestión ambiental preventiva. Bogotá, Colombia: Portafolio . Obtenido de http://www. manuelrodriguezbecerra.org/bajar/pymes.pdf

Rodríguez, M., & Espinoza, G. (Diciembre de 2002). Gestión ambiental en América Latina y el Caribe. Evolución, tendencias y principales prácticas . Washington D.C., Estados Unidos: División de Medio Ambiente. Banco Interamericano de Desarrollo .

Toledano, N., & Gessa, A. (2009). Actitud y comportamiento medioambiental de las Pyme. Un estudio comparativo. Economía Industrial. Nº 371, 183-192.

Vergara, J., & Carbal, A. (2014). Diseño de un sistema de gestión en Responsabilidad Social Empresarial para los pequeños hoteles de la ciudad de Cartagena. Ciencia, Saber y Libertad Vol 9, No. 2, 91-108.

Downloads

Published

2017-06-01

Issue

Section

Artículos

How to Cite

Ramírez Molinares, C., & Ochoa Ortega, A. C. (2017). Gestión ambiental en pequeñas y medianas empresas del sector turismo de la ciudad de cartagena. Caso hoteles. Gerencia Libre, 3, 35-45. https://revistas.unilibre.edu.co/index.php/gerencia_libre/article/view/3192

Similar Articles

1-10 of 15

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)