This is an outdated version published on 2023-06-06. Read the most recent version.

El cacao en Norte de Santander, oportunidades y retos

Authors

  • Lineira Arias Rodriguez Universidad Francisco de Paula Santander
  • Yosuar Omar López Cáceres Universidad Francisco de Paula Santander
  • Eduardo Felipe Vásquez Barajas Universidad Francisco de Paula Santander

DOI:

https://doi.org/10.18041/2539-3669/gestionlibre.1.2016.3204

Keywords:

Cacao, competitividad, logística, Norte de Santander, oportunidades, retos

Abstract

The research project “Cocoa in Norte de Santander, opportunities and challenges” has as central objective to formulate strategic guidelines for getting over challenges and opportunities of Norte de Santander’s cocoa sector with the purpose of achieving a higher participation in national and international markets with cocoa and its by-products. With the development of this research we get the diagnosis of cocoa sector regionally and nationally, achieving to analyze the influence of actors as cocoa growers, FEDECACAO and third entities, production levels, price conditions, main production departments, consumption levels, current state of cocoa growing techniques and social-economic conditions of cocoa growers, logistic factors which impact the cocoa commercialization and the necessary competitiveness to take advantage the opportunities and to enface the challenges in the cocoa produced in Norte de Santander. The methodology in this quantitative research is descriptive and documentary kind because we characterized the production, commercialization, transformation, potentiality, competitiveness, productiveness, value generation, social impact and development and other variables which influence on cocoa sector in Norte de Santander and Colombia, as the documentary and bibliographic review for getting the necessary information. The study population is Norte de Santander department in Colombia and the sample is the group of municipalities: Cúcuta, Ocaña, Sardinata y Tibú.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Agencia de los Estados Unidos - USAID. (2007). Situación actual y perspectivas del mercado de cacao en grano colombiano. Obtenido de: http://www.ard.org.co/ midas/Spanish/departamentos/agricultores-y-cadenas-de-valor/pdf/Mercado_ Situacion_Actual_y_Perspectivas_CACAO.pdf

Departamento Administrativo Nacional de Estadística (DANE). (2.005). Documento Metodológico del Cacao. Bogotá, Colombia.

Departamento Nacional de Planeación, DNP. (2007). Agenda interna para la productividad y la competitividad. Documento regional Norte de Santander.

El cacao en Norte de Santander. Obtenido de: http://www.incoder.gov. co/documentos/estrategia%20de%20desarrollo%20rural/pertiles%20 territoriales/adr%20sur%20del%20cesar/otra%20informacion/agenda%20 interna%20norte%20de%20santander.pdf.

FEDECACAO. (2013). El cacao sigue por la senda del crecimiento y se necesita calidad. Obtenido de: http://www.FEDECACAO.com.co/site/index. php/1nov-novedades/2nov-noticias/5764-el-cacao-sigue-por-la-senda-delcrecimiento- y-se-necesita-calidad.

Federación Nacional de Cacaoteros. (2009). Revista Colombia Cacaotera: El reto es por la productividad.

International Cocoa Organization (ICCO). (2.013). Informe anual 2.012-2.013. Londres, Inglaterra.

International Cocoa Organization (ICCO). (s.f.). Proceso de transformación del cacao. Traducción de los autores. Recuperado de http://www.icco.org/ about-cocoa/processing- cocoa.html

Observatorio Agrocadenas del Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural de Colombia. (2.005). Anuario de Agroindustria y Competitividad: Estructura y Dinámica en Colombia 1992-2005. Bogotá, Colombia.

Periódico La Opinión. (2011). Censo del cacao arrancará por Norte de Santander. Enlace:http://www.laopinion.com.co/demo/index.php?option=com_conte nt&task=view&id=376343&Itemid=32#.U3lfePl5MXu

PROEXPORT Colombia. (2014). Revista de las oportunidades: Norte de Santander aprovecha los TLC.

PROEXPORT Colombia. (2014). Cacao y sus derivados con oportunidad de crecimiento en Estados Unidos. Obtenido de: http://www.proexport.com. co/actualidad-internacional/agroindustria/cacao-y-sus-derivados-conoportunidad- de-crecimiento-en-estados-unidos.

Programa de Transformación Productiva del Ministerio de Comercio, Industria y Turismo. (2.013). Sector Chocolatería Confitería y sus Materias Primas. Bogotá, Colombia.

Revista Ialimentos. (2014). El cacao colombiano es uno de los productos con mayor Proyecciónen el mundo. Obtenido de:http://www.revistaialimentos. com.co/ediciones/ediciones-2011/edicion-22/sector-destacado-retos-yoportunidades/ el-cacao-colombiano-es-uno-de-los-productos-con-mayorproyeccion- en-el-mundo.htm

Secretaria de Desarrollo Económico de la Gobernación de Norte de Santander. (2013). Cultivo de cacao en Norte de Santander en el año 2013. Cúcuta, Colombia.

Superintendencia de Industria y Comercio (2012). Cadena productiva del cacao: Diagnóstico de libre competencia. Bogotá, Colombia. Recuperado de: http://www.sic.gov.co/drupal/sites/default/files/files/Cacao.pdf

Downloads

Published

2016-06-01 — Updated on 2023-06-06

Versions