Financial sustainability for businesses of the baking sector of Pamplona, north of Santander, Colombia
DOI:
https://doi.org/10.18041/2619-4244/dl.28.7291Keywords:
Business opportunities, Financial sustainability, Bakery sector, Companies in PamplonaAbstract
This article reflects the results of the research that had the general objective of analyzing business opportunities oriented towards financial sustainability for companies in the bakery sector in Pamplona, Norte de Santander, Colombia. Methodologically, the research process was assumed from the positivist paradigm, a quantitative approach, under the modality of a field research, descriptive level, with a non-experimental, transectional design. The population was made up of ten (10) companies in the sector, selecting, for a total of twenty (20), who provided the required information using the survey technique, applying a structured questionnaire as an instrument to collect the information. The analysis of the data was carried out using descriptive statistics, which allowed us to conclude that in most of the companies in the sector, the factors and elements of business opportunities are not taken into account, failing to address financial sustainability in the area. social and environmental, which limits productivity, efficiency, growth, development and innovation.
References
Acosta, A. (2013). Economía. (Mimeografiado). Colombia: Universidad de Pamplona
Arias, F. (2006) El Proyecto de Investigación: Introducción a la metodología científica. (6ª ed.). Colombia: Mc Graw Hill
Bernal, C. (2000). Metodología de Investigación. (Mimeografiado). Colombia: Universidad de Pamplona.
Bisquerra, R. (1990) Metodología de la Investigación. Madrid: La Muralla.
Carmeli, A. y Freund, A. (2004). Reputación Corporativa. (Mimeografiado). Pamplona: Universidad de Pamplona
Carreño, N. (2018). Perfil de Sostenibilidad Empresarial de Micros Pequeñas y Medianas Empresas manufactureras de Santander. Trabajo de Grado de Maestría no publicado. Universidad Abierta y a Distancia UNAD, Colombia.
Castrillón, M. (2014). Sostenibilidad Financiera. Documento en Línea. Disponible: https://www.regent.edu/acad/global/publications/real/vol1no3/4-castrillon.pdf
Castro, P. (2019). Tendencias en el sector panadero y pastelero. Documento en Línea. Disponible: https://brahmansas.com/tendencias-en-el-sector-panadero-y-pastelero-para-2019/
Chávez, N. (2010). Introducción a la investigación Educativa. (4ta ed). Maracaibo: ARS Gráficas.
Codina, A. (2005). Eficiencia vs. Eficacia. Un cambio de paradigma. Revista Investigación Educativa, 15(2), 120-140.
Córdoba M. (2016) Gestión Financiera. Incluye referencias a NIC (1, 2, 7, 16, 17, 33, 36 Y 40) y NIIF 1. Edición: Segunda. ECOE. Ediciones. Disponible en eBook.
Court, E. (2010). Finanzas Corporativas. Argentina: Cengace Learning
Epstein, J. (2009). Una nueva estructura para la implementación de la sostenibilidad corporativa. Bogotá: ECOE Ediciones
Estupiñán R. (2009), Administración de riesgos E.R.M. y la auditoría interna Bogotá: Ecoe Ediciones.
Franco, J. (2017). Panorama Actual de las Panaderías en Colombia. Documento en Línea. Disponible: https://www.revistalabarra.com/panorama-actual-las-panaderias-en-colombia/
Garces, V. (s/f). Adaptabilidad en los Negocios. Documento en Línea. Disponible: https://bluered.es/blog/la-adaptabilidad-de-una-empresa-la-determinan-su-estrategia-y-su-estructura
García, E. (2017). Actitud Emprendedora y Oportunidades de negocio. España: Paraninfo
Gonzales, J. (2018). Finanzas públicas y legislación fiscal venezolana. Mérida: Universidad de Los andes
Guerrero Jaimes, O. Y., & Guerrero Jaimes, R. M. (2017). Las empresas de Norte de Santander y su perspectiva acerca de la seguridad y salud en el trabajo. Investigación E Innovación En Ingenierías, 5(2), 26-45. https://doi.org/10.17081/invinno.5.2.2755
Gutiérrez, M. (2018). Modelo de negocio para un nuevo emprendimiento de fabricación y comercialización de queso vegetariano (basado en las metodologías Lean Startup y Canvas). Trabajo de Grado de Maestría no publicado. Universidad de Carabobo, Valencia
Hernández, D. (2007). Perú: falta de eficiencia en los mecanismos de control del planeamiento y la gestión de un centro de servicios hospitalarios. Universidad de Lima, Perú
Hernández, M. (2015). Necesitamos a la industria para crecer en los próximos años. Documento en Línea. Disponible: https://www.dinero.com/opinion/columnistas/articulo/opinion-sobre-como-industria-necesita-para-crecimiento-economico-colombia/212240
Hernández, R., Fernández, C. y Baptista, P. (2006). Metodología de la Investigación. México: McGraw-Hill Interamericana
Joseph, A. (2018). La planeación financiera y la toma de decisiones como predictores del desempeño financiero de las Pymes del municipio de Medellín, Colombia. Trabajo de Grado de Maestría no publicado. Universidad de Montemorelos, México. [Documento en línea]. Disponible: http://dspace.biblioteca.um.edu.mx/xmlui/bitstream/handle/20.500.11972/167/Tesis%20Anny%20Jiseth%20Joseph%20Trejos.pdf?sequence=1&isAllowed=y [Consulta: 2020, abril 11].
Lara, M. (2017). Panorama Actual de las Panaderías en Colombia. Documento en Línea. Disponible: https://www.revistalabarra.com/panorama-actual-las-panaderias-en-colombia/
Loidi, F. (2018). Innovación en los Negocios. Documento en Línea. Disponible: https://www.buenosnegocios.com/notas/estrategia-negocios/como-innovar-los-modelos-negocios-n3022
López, Z. (2019). Reputación, el elemento más preciado de las empresas. Documento en Línea. Disponible: https://expansion.mx/mercadotecnia/2019/04/25/reputacion-el-elemento-mas-preciado-de-las-empre
Montenegro, A. (2014). Panadería y Pastelería: otro oficio en potencia. Documento en Línea. Disponible: https://www.dinero.com/empresas/articulo/estudios-panaderia-pasteleria-colombia/204392
Nava, M. (2009). Análisis Financiero: Una Herramienta Clave para la Gestión. Documento en Línea. Disponible: https://www.redalyc.org/pdf/290/29012059009.pdf
Organización de las Naciones Unidas para el Desarrollo Industrial (ONUDI, 2016). Globalización. Documento en línea. Disponible: www.Onu.org.bo
Parada, Y. (2019). Gestión financiera derivada del riesgo económico para los procesos de sostenibilidad del terminal Terrestre de transporte de Pamplona-Colombia. Trabajo de Grado de Maestría no publicado. Universidad Yacambú, Lara.
Rodríguez (2012). Gestión Financiera, principios básicos paso a paso. México: The Economist.
Ruiz, C. (2002). Instrumento de Investigación Educativa Procedimiento para su diseño y validación. Venezuela: CIDEG, C.A.
Sabino C. (2002). Cómo hacer una tesis y elaborar todo tipo de escrito. Caracas: lumen / humanistas.
Sachs J. (2015). La era del desarrollo Sostenible: el futuro de lo económico está en juego. México: Desuto.
Sánchez, R. (2015). La sostenibilidad en el sector empresarial, importancia de los distintos grupos de interés en los procesos de cambio. Trabajo de Grado de Maestría no publicado. Universidad Politécnica Catalunya, España.
Sevilla, A. (2014) Productividad. Documento en Línea. Disponible: https://economipedia.com/definiciones/productividad.html
Tamayo y Tamayo, M. (2007). Proceso de la Investigación Científica. México: Limusa.
Trujillo, M. (2016). Perspectivas sobre la Internacionalización de las Empresas. Bogotá: Universidad del Rosario
Universidad de Barcelona (s/f). Cinco claves para el hallazgo de oportunidades de negocio. Documento en Línea. Disponible: https://obsbusiness.school/es/blog-investigacion/direccion-general/cinco-claves-para-el-hallazgo-de-oportunidades-de-negocio
Universidad de Los Andes (2015). PYME en Colombia. Facultad de Economía. (Mimeografiado). Colombia: Universidad de Los Andes Morales, J. (2009). Metodología de Investigación. (Mimeografiado). Colombia: Universidad de Pamplona
Universidad Yacambú (2007). Normas para la elaboración y presentación de los Trabajos Especiales de Grado, Trabajos de Grado y Tesis Doctorales. Barquisimeto-Venezuela.
Zenteno, A. (2018). Cómo Evaluar la Oportunidad de un Negocio. Documento en Línea. Disponible: https://www.mbsperu.com/publicaciones/articulos/finanzas/como-evaluar-la-oportunidad-de-un-negocio