Occurrence of organochlorine pesticide remains on pasteurized milk
DOI:
https://doi.org/10.18041/1794-4953/avances.2.224Keywords:
Organochlorine pesticide, Pasteurized milk, Gas chromatography, Human consumption, Public healthAbstract
For this research work the remains of organochlorine pesticides Heptachlor, Heptachlor epoxide, four Hexachlorocyclohexane isomers (α-HCH, β-HCH, δ-HCH, γ-HCH or lindane), Aldrin, Dieldrin contained in liquid pasteurized milk, sold in Cartagena (Colombia); were determined. The analytic technique of gas chromatography recommended by Food and Agriculture Organization of the United Nations/World Health Organization (FAO/WHO) was used to determine the content of organochlorine insecticide. The research work concluded that levels of the organochlorine pesticides analyzed in the pasteurized milk were high.
Downloads
References
FAO/OMS. (2011). Comisión del codex alimentarius:Manual de procedimiento. Programa Conjunto FAO/OMS sobre Normas Alimentarias, Roma-Italia.
Kaushik, P., Kaushik, G, (2007). An assessment ofstructure and toxicity correlation in organochlorinepesticides. Journal of Hazardous Materials, 143, 1-2,pp. 102-111.
Moraleda, C. (2005). Niveles de residuos de pesticidasorganoclorados en leche pasteurizada UHT procedente dela IX y X regiones de Chile. Universidad Austral deChile, Valdivia, Chile.
Ramírez, J., Lacasaña, M. (2001). Plaguicidas:clasificación, uso, toxicología y medición de laexposición. Archivos de Prevención de Riesgos laborales,4, 2, pp. 67-75.
Chen, S., Shi, L., Shan, Z., Hu, Q. (2007). Determinationof organochlorine pesticide residues in riceand human and fish fat by simplified two-dimensionalgas chromatography. Food Chemistry, 104, 3,pp. 1315-1319.
Aguilar, J., Prieto, F., Román, A., Monks, W., Pulido,G. Niveles de pesticidas organoclorados en Cyprinus carpio(Linnaeus, 1758) del Lago de Tecocomulco, Hidalgo,México, Consultado 9 febrero 2015, En: http://www.cebem.org/cmsfiles/articulos/Pesticidas_organoclorados_en_Cyprinus_carpio.pdf
Sarkar, S., Bhattacharya, B., Bhattacharya, A.,Chatterjee, M., Alam, A., Satpathy, K., Jonathan,M. (2008). Occurrence, distribution and possiblesources of organochlorine pesticide residues intropical coastal environment of India: An overview.Environmental International, 34, 7, pp. 1062-1071.
Chung, S., Chen, B. (2011). Determination oforganochlorine pesticide residues in fatty foods: acritical review on the analytical methods and theirtesting capabilities. Journal of Chromatography A,1218, 33, pp. 5555-5567.
Subero, M., Aurrekoetxea, J., Ibarluzea, J., Goñi, F.,López, R., Etxeandia, A., Rodríguez, C., Sáenz, J.(2010). Plaguicidas organoclorados en poblacióngeneral adulta de Bizkaia. Gaceta Sanitaria, 24, 4, pp.274-281.
Sallam, K., Morshedy, A. (2008). Organochlorinepesticide residues in camel, cattle and sheep carcassesslaughtered in Sharkia Province, Egypt. FoodChemistry, 108, 1, pp. 154-164.
Ahmad, R., Salem, N., Estaitieh, H. (2010). Occurrenceof organochlorine pesticide residues in eggs,chicken and meat in Jordan. Chemosphere, 78, 6, pp.667-671.
El Nemr, A., Abd-Allah, A. (2004). Organochlorinecontamination in some marketable fish in Egypt.Chemosphere, 54, 10, pp. 1401-1406.
Dos Santos, J., Heck, M., Costabeber, I., Júnior, S.,Emanuelli, T. (2005). Hexaclorobenzeno ingestadiária dos organoclorados lindano, hexaclorobenzenoEp,p’-diclorodifenil dicloroetileno a partirde leite esterilizado. Revista de Ecotoxicologia e MeioAmbiente, 15, pp. 85-92.
Bempah, C., Buah-Kwofie, A., Enimil, E., Blewu,B., Agyei-Martey, G. (2012). Residues of organochlorinepesticides in vegetables marketed inGreater Accra Region of Ghana. Food Control, 25,2, pp. 537-542.
Piñero, M., Izquierdo, P., Allara, M., García, A.(2007). Residuos de plaguicidas organoclorados en4 tipos de aceites vegetales. Archivos Latinoamericanosde Nutrición, 57, 4, pp. 397-401.
Kampire, E., Kiremire, B., Nyanzi, S., Kishimba,M. (2011). Organochlorine pesticide in fresh andpasteurized cow’s milk from Kampala markets.Chemosphere, 84, 7, pp. 923-927.
Solano, H., Marrugo, j. (2014). Plaguicidas organocloradosen leche de ganado vacuno de la zonaarrocera del hatico, Municipio de Fonseca – LaGuajira. Revista Alimentos Hoy, 23, 33, pp. 81-90.
FAO/OMS. Bases de datos en línea del codex sobre losresiduos de plaguicidas en los alimentos, Consultado 9febrero 2015, En: http://www.codexalimentarius.net/pestres/data/index.html?lang=es
Comunidad Europea. Reglamento (CE) N° 149/2008de la comisión, Consultado 9 febrero 2015, En:http://eur-ex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:058:0001:0398:ES:PDF
Comunidad Europea. Reglamento (CE) N° 839/2008de la comisión, Consultado 9 febrero 2015, En:http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:234:0001:0216:ES:PDF
Márquez, D. (2008). Residuos químicos en alimentosde origen animal: problemas y desafíos para lainocuidad alimentaria en Colombia. Revista Corpoica- Ciencia y Tecnología Agropecuaria, 9, 1, pp. 124-135.
Wang, H., Sthiannopkao, S., Du, J., Chen, Z., Kim,K., Mohamed, M., Hashim, J., Wong, C., Wong, M.(2011). Daily intake and human risk assessment oforganochlorine pesticides (OCPs) based on Cambodianmarket basket data. Journal of HazardousMaterials, 192, 3, pp. 1441-1449.
Flores, A., Nardy, J., Neves, A., Lopes, E. (2004).Organoclorados: um problema de saúde pública.Ambiente & Sociedade, 7, 2, pp. 111-124.
Zhou, P., Wu, Y., Yin, S., Li, J., Zhao, Y., Zhang, L.,Chen, H., Liu, Y., Yang, X., Li, X. (2011). Nationalsurvey of the levels of persistent organochlorinepesticides in the breast milk of mothers in China.Environmental Pollution, 159, 2, pp. 524-531.
Díaz, B., Lans, E., Barrera, J. (2012). Residuos deinsecticidas organoclorados presentes en lechecruda comercializada en el departamento de Córdoba,Colombia. Acta Agronómica, 61, 1, pp. 10-15.
Hernández, M., Vidal, J., Marrugo, J. (2010).Plaguicidas organoclorados en leche de bovinossuplementados con residuos de algodón en SanPedro, Colombia. Revista de Salud Pública, 12, 6, pp.982-989.