Evaluation of sustainability attributes of farming systems in the El Meson, municipality of Palmira, Valle del Cauca (Colombia)

Authors

  • Reinaldo Giraldo Díaz
  • Libia Esperanza Nieto Gómez
  • Álvaro Quiceno Martínez

DOI:

https://doi.org/10.18041/libemp.v23n1.23106

Keywords:

MESMIS, productivity, profitability, environmental citizenship

Abstract

Using the methodology Assessment Framework Management Systems integrating Sustainability Indicators (MESMIS), the sustainability of production systems 21 peasants belonging to the Agricultural Association ASOAGROCAM “Agricultural Farmers Association of the El Meson” was evaluated, the Municipality of Palmira (Valle del Cauca Colombia). Attributes productivity, stability, reliability, resilience, adaptability, equity, self-reliance and environmental citizenship in each production system were considered. It was found that the predominant management system transition to agroecological (5), followed by the agro (16). The sustainability of production systems requires strong support by local decision makers in promoting the marketing of peasant products. We conclude that productivity in production systems ASOAGROCAM depends heavily on products intended for consumption and generation of self-employment. Performance is limited by the lack of space marketing agro-ecological products, which reduces the generation of income for rural families. In the attribute environmental citizenship it is that farmers recognize the political, cultural, economic and productive dimensions of sustainability.

Downloads

Download data is not yet available.

References

1 Altieri, A & Nicholls, C. (2012). Única Esperanza para la Soberanía Alimentaria y la Resiliencia
Socioecológica. Sociedad Científica Latinoamericana de Agroecología (SOCLA).
2 Astier, M y Masera, O. Galván, M, Y. (2008). Evaluación de Sustentabilidad. Un Enfoque Dinámico
y Multidimensional. Fundación Instituto de Agricultura Ecológica y Sustentable, España.
3 Castaño, A, G. (1991). Nuestra Biodiversidad. Universidad Javeriana. CIPAV, IMCA. BUGA.
Giraldo, et al.
Vol. 12 No. 1, Enero - Junio de 2015 135
5 Escalona, A, M, A. & Domínguez, G, N. (2013). Experiencias de agricultura familiar vinculadas
con mercados locales orgánicos en México. Leisa revista de Agroecología. Volumen 29 nº4, Lima
Perú
6 López-Ridaura, S., Masera, O. & Astier, M. (2002). ―Evaluating the sustainability of complex
socio-environmental systems. The MESMIS framework, Elservier science Ltd, México, núm. 2,
pp. 135-148.
8 Macías, C, H. Téllez V, O. Dávila A, P & Casas F, A. (2006). Los Estudios de la Sostenibilidad.
Red de Revistas Científicas de América Latina y el Caribe, España y Portugal (redalyc).
9 Manso, R, & López, O, G. (2013). Familia, producción y rentabilidad: agroindustria familiar rural
de los productores de amaranto en México. Leisa revista de Agroecología. Volumen 29 nº4, Lima
Perú
10 Marco para la Evaluación de Sistemas de Manejo de Recursos Naturales MESMIS. Recuperado
de: http://mesmis.gira.org.mx
11 Martínez M, F. Delgado C, S. Pérez P, J, Pérez S, R. Oliva D, H & García J, A. (2013) De Familia
a Familia. Experiencia de Producción y Promoción Agroecológica en un Proyecto de Desarrollo
Humano en Cuba). LEISA- revista de Agroecología. Volumen 29 nº4, Lima Perú
12 Ortiz, A, T. y Astier, C, M. (2003). Sistematización de experiencias agroecológicas en Latinoamérica.
Leisa Revista de Agroecología, Vol.19
13 Sarandón, Santiago, María Zuluaga, Ramón Cieza, Camila Gómez, Leonardo Janjetic y Eliana
Negrete, 2006, ―Evaluación de la sustentabilidad de sistemas agrícolas de fincas en misiones,
Argentina, mediante el uso de indicadores, Agroecología, Facultad de Ciencias agrarias y Forestales,
Argentina, Núm. 1, pp. 19-28.
14 Toledo, M, V. (2003). Ecología, espiritualidad y conocimiento de la sociedad del riesgo a la sociedad
sustentable. Programa de las Naciones Unidas para el Medio Ambiente Oficina Regional para
América Latina y el Caribe. México D. F.
15 Venegas, C. (2013). Producción agroecológica en comunidades campesinas de Chiloé y marca
de certificación SIPAM: Una experiencia de desarrollo territorial. Leisa revista de Agroecología.
Volumen 29 nº4, Lima
16 Venegas, V. R. & Siau, G, G. (1994). Conceptos, Principios y Fundamentos para el Diseño de
Sistemas Sustentables de Producción. Revista de CLADES

Downloads

Published

2015-01-01

Issue

Section

Artículos

How to Cite

Evaluation of sustainability attributes of farming systems in the El Meson, municipality of Palmira, Valle del Cauca (Colombia). (2015). LIBRE EMPRESA, 12(1), 111-135. https://doi.org/10.18041/libemp.v23n1.23106