Caracterización de la cultura del consumo de pescado en la provincia comunera

Authors

  • Johan Alexis Rugeles Salazar
  • Héctor Cediel Rueda
  • Juan Pablo Osorio Plata
  • Adriana Soliris Corredor Castillo

DOI:

https://doi.org/10.18041/2216-1236/innovando.11.2019.10422

Keywords:

Nutritional quality, culture of consumption, Fish

Abstract

This investigation was carried out in the common province of the department of Santander. In order to characterize the culture of fish consumption in the municipalities of Socorro, Galán and Palmas del Socorro, determine the frequency of fish consumption, identify the species in greatest demand and the reasons for preference. The results of this study showed that 71% of those surveyed consume fish between 1 and 4 times a month. Likewise, it was possible to identify that the species of preference is the Red Tilapia (Oreochromis sp) better known as mojarra followed by the Cachama (Piaractus brachypomus) and the Catfish. Additionally, most of those surveyed stated that they were aware of the benefits of consuming fish.

 

Downloads

Download data is not yet available.

References

Analitik Valora. (09 de 04 de 2019). Semana Santa conserva el mayor pico de consumo de pescado en Colombia. Obtenido de https://www.valoraanalitik.com/2019/04/09/semana-santa-conserva-el-mayor-pico-deconsumo-de-pescado-en-colombia/

AUNAP. (15 de 03 de 2018). En el pais consumo de pescado por persona supera los ocho kilos. Obtenido de En el paıś , consumo de pescado por persona supera los ocho kilos:

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://aunap.gov.co/attachments/article/140

/401.%2520Se%2520acerca%2520la%2520Semana%2520Mayor.pdf&ved=2ahUKEwii_ordP_gAhUptlkKHWNrC1QQFjAAegQIBhAB&usg=AOvVaw0rREl90B1XhNS1eHiQAWjX

Colomer, J. (04 de Julio de 2017). ¿Cuánta Proteıń a tiene el Pescado? Obtenido de Hsnblog nutricion, salud y deporte: https://www.hsnstore.com/blog/cuanta-proteina-tiene-el-pescado/

FAO, 2018. El estado mundial de la pesca y la acuicultura. Disponible en:

http://www.fao.org/news/story/es/item/423048/icode/

Luchini, L. (noviembre de 2010). beneficios nutricionales y de salud del producto "pescado". Obtenido de

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.agroindustria.gob.ar/sitio/areas/

acuicultura/publicaciones/_archivos//000000_Desarrollos%2520Acu%25C3%25ADcolas/101210_Benefic

ios%2520nutricionales%2520y%2520de%2520salud%2520del%2520product

Manchego, M. M. (23 de Marzo de 2016). El Tiempo. Obtenido de En Colombia ahora se pesca menos, pero se

consume más: https://www.eltiempo.com/archivo/documento/CMS-16544819

Polanco, O. (15 de 03 de 2016). El consumo de pescado en el paıś se mantiene en aumento. (E. universal,

Entrevistador)

Primero noticias . (03 de 04 de 2017). Consumo de pescado en Colombia aumentarıá a 7 kilos/persona al año.

Obtenido de https://primeronoticias.com.co/2017/04/03/consumo-de-pescado-en-colombia-aumentariaa-7-kilospersona-al-ano/

Rengifo, O. (04 de 06 de 2018). Colombianos consumen 10 kilos de pescado al año. (M. A. C., Entrevistador)

Downloads

Published

2023-07-10

Issue

Section

Artículos